ZZP Boekhouden

ZZP boekhouding, administratie en de Belastingdienst

Als ZZP-er zal je de eigen boekhouding en administratie op orde moeten hebben. Dit wordt vaak als een minder leuk onderdeel van het ZZP-erschap ervaren, maar is wel een belangrijke.

Door een goede boekhouding bij te houden zorg je er voor dat je goed inzicht hebt in je financiële administratie en je niet onaangenaam verrast wordt. Verder is dit ook belangrijk voor de Belastingdienst. Waar de meesten bij de Belastingdienst aan belasting betalen denken, zijn er ook fiscale voordelen en aftrekposten waarvan je als ZZP-er kunt profiteren.

Omdat je als ZZP-er vaak niet van alle belastingregels op de hoogte bent, is het goed om een boekhouder of accountant om advies te vragen. Verder kan de boekhouder structuur aanbrengen in de administratie en boekhouding. Vaak dient een jaarrapport ook als informatie voor de bank.

Boekhoud- en administratieprogramma’s op de computer

Tegenwoordig wordt de administratie en boekhouding iets makkelijker gemaakt door het gebruik van boekhoudsoftware op de computer. Op deze manier kan je zelf de boekhouding bijwerken en helpt het boekhoudprogramma je bij het ordenen van de administratie. Door de administratie zelf in te voeren, ben je er meer bij betrokken en neem je de boekhouder werk uit handen waardoor je deze minder hoeft te betalen.

Voorbeelden van boekhoud- en administratieprogramma’s voor op de computer zijn:

Boekhouder of accountant

Zoals gezegd is de boekhouder of accountant er vooral om je als ZZP-er te wijzen op alle belastingregels, zodat je optimaal kunt profiteren van de fiscale voordelen die de Belastingdienst biedt. Zo loop je geen belastingvoordelen mis. Daarnaast kom je niet voor verrassingen te staan en kan de boekhouder structuur aanbrengen in de administratie en boekhouding. Ook kom je beter beslagen ten ijs als je bijvoorbeeld bij de bank een krediet nodig hebt. Heb je zelf geen zin in de administratie en de boekhouding? Dan kan een administratiekantoor je dit ook uit handen nemen.

Enkele belastingvoordelen voor ZZP-ers

Hoeveel en welke belasting je als ZZP-er gaat betalen hangt af van de rechtsvorm die je kiest en of de Belastingdienst je als ondernemer erkent. Welke rechtsvorm het beste past hangt af van je situatie. Hier kan een belastingadviseur of accountant je over adviseren. Veel ZZP-ers en freelancers kiezen voor een eenmanszaak of BV. Meer informatie over de juridische consequenties van de keuze van de rechtsvorm kan je ook lezen op de pagina ZZP regelgeving .

Kies je als zelfstandige voor een BV, dan betaalt de BV vennootschapsbelasting over de gemaakte winst en betaal je inkomstenbelasting over het salaris dat je uit de BV krijgt. Je hebt geen recht op aftrekposten als de zelfstandigen- en startersaftrek. Dit maakt de BV fiscaal gezien pas bij een fiscale winst van ruim boven de 100.000 euro aantrekkelijk.

Kies je als zelfstandige voor een eenmanszaak, dan krijg je te maken met inkomstenbelasting. Je hebt wel recht op aftrekposten als de Belastingdienst je als ondernemer erkent. Dan gaat het om aftrekposten zoals de investeringsaftrek, de Fiscale Oudedagsreserve (FOR) en de ondernemersaftrek. De ondernemersaftrek bestaat uit de zelfstandigen- en startersaftrek, de aftrek voor speur- en ontwikkelingswerk, de meewerkaftrek, MKB-winstvrijstelling en de stakingsaftrek.

Om als ZZP-er door de Belastingdienst als ondernemer erkend te worden moet je wel aan de volgende voorwaarden voldoen:

  • Je moet meer dan 1225 uur (gemiddeld 24 uur per week) in je bedrijf steken: het urencriterium. Belangrijk is dat je dit ook kunt bewijzen. De Belastingdienst wil dit nog wel eens in twijfel trekken, zodat je dit moet kunnen bewijzen aan de hand van bijvoorbeeld een agenda waarin de gewerkte uren geregistreerd staan.
  • Je moet meer dan 50% van je werktijd aan het bedrijf besteden. Deze voorwaarde geldt niet als je in de afgelopen 5 jaar geen ondernemer was.

 

Belastingvoordeel bij het opbouwen van pensioen

Bouw je als ZZP-er pensioen op, dan biedt de Belastingdienst naast de Fiscale Oudedagsreserve (FOR) ook nog andere fiscale mogelijkheden. Dit wordt verder uitgelegd op de pagina ZZP Pensioen .

Zelfstandigenaftrek

De zelfstandigenaftrek is één van de grootste aftrekposten voor ZZP-ers, omdat dit een paar duizend euro aan belasting kan schelen. Om voor deze aftrekpost in aanmerking te komen moet je aantonen dat je daadwerkelijk ondernemer bent en dat je voldoet aan het urencriterium van de Belastingdienst. De zelfstandigenaftrek is vanaf 2012 een vast bedrag van €7.280 per jaar en is geen maximaal percentage van de winst (zoals de MKB-winstvrijstelling). Door dit bedrag van de winst af te trekken, hoef je over dit gedeelte van de winst geen inkomstenbelasting te betalen.

Startersaftrek

Voor beginnende ZZP-ers is er de startersaftrek, als verhoging van de zelfstandigenaftrek. Als starter heb je tijdens de eerste vijf jaar van je eigen onderneming de mogelijkheid om drie maal de startersaftrek van €2.123 toe te passen bovenop de zelfstandigenaftrek van €7.280 per jaar. Hierdoor kan het totale bedrag wat je van de winst af mag trekken (en er dus geen inkomstenbelasting over hoeft te betalen) uitkomen op €9.403 .

MKB-winstvrijstelling

Sinds 2012 is er de MKB-winstvrijstelling voor iedereen die werkzaam is binnen het Midden- en Kleinbedrijf. Ook als ZZP-er mag je op dit moment 14% (was 12%) van je winst aftrekken, maar wel na aftrek van de eventuele zelfstandigenaftrek en de startersaftrek. Om in aanmerking te komen voor deze aftrek hoef je niet te voldoen aan het urencriterium van 1225 uur per jaar.

Belastingaangifte bij een eenmanszaak

Kies je als ZZP-er voor een eenmanszaak dan komt dit ook tot uiting in de aangifte voor de inkomstenbelasting. Bij een eenmanszaak wordt niet het salaris belast, maar de gemaakte winst. De winst wordt namelijk als salaris van de ondernemer gezien, aangezien privé en zakelijk bij de eenmanszaak gelijk zijn. De inkomstenbelasting bestaat uit drie boxen:

– Box 1 (werk en wonen) is de belasting over de winst uit de onderneming en bijverdiensten.

– Box 2 (aanmerkelijk belanghebbenden) is de belasting over de inkomsten uit aandelen.

– Box 3 (sparen en beleggen) is de belasting over spaargeld.

Maak je gebruik van een zakelijke betaalrekening of zakelijke spaarrekening dan heeft dit ook fiscale consequenties. Lees hier meer over op de pagina ZZP Bankieren .

Aftrekbaarheid van zakelijke kosten

Als ZZP-er mag je bepaalde kosten aftrekken van de winst. Voor elke aftrekpost die je als ZZP-er opvoert, moet je aannemelijk kunnen maken dat je de kosten ook echt voor zakelijke doeleinden hebt gemaakt. Bij de aftrek van kosten heeft de Belastingdienst de volgende richtlijnen opgesteld:

  • Zakelijke kosten mag je helemaal aftrekken
  • Zakelijke kosten zijn kosten die binnen redelijke grenzen nodig zijn voor de uitoefening van je werkzaamheden
    Kosten met alleen een privékarakter mag je niet aftrekken
  • Van kosten die een zakelijk én privékarakter kunnen hebben, mag je alleen het zakelijk deel aftrekken
  • Voor sommige kosten geldt een drempel
  • Eventuele vergoedingen die je voor de kosten hebt ontvangen, moet je bij de opbrengsten tellen

Voorbeelden van zakelijke kosten zijn vakliteratuur en bijvoorbeeld de (mobiele) telefoon, abonnementskosten en gesprekskosten.

ZZP-er en BTW-afdracht

Je betaalt omzetbelasting (BTW) als je ondernemer bent en zelfstandig een bedrijf of een beroep uitoefent. Dit geldt dus ook voor ZZP-ers. De rechtsvorm is voor het betalen van BTW niet van belang. De BTW die je ontvangt van je klanten, draag je af aan de Belastingdienst. De BTW die je zelf hebt betaald aan je leveranciers, mag je daarvan aftrekken. Welk BTW-tarief je moet toepassen, hangt af van het soort goederen of diensten.

Keuze voor ZZP-er: auto van de zaak of privé of bestelbus

Een ander onderwerp waarover je boekhouder of accountant kan adviseren, is als je als ZZP-er een auto voor zakelijke doeleinden gebruikt. Dan moet er een keuze gemaakt worden of de auto op de zaak gezet wordt of dat je die privé houdt maar wel zakelijk gebruikt. De Belastingdienst behandelt deze situaties namelijk fiscaal anders waardoor het verschillend kan uitpakken, terwijl je in dezelfde auto rijdt. Ditzelfde geldt voor een bestelbus. Meer toelichting over de keuze van de auto van de zaak of privé of bestelbus kan je vinden op de pagina ZZP vervoer .

Gerelateerd Berichten