ZZP Telefonie

Zakelijk bellen voor ZZP-ers: zowel zakelijk mobiel abonnement als vast. En vergeet zakelijk internet niet! 

Omdat ZZP-ers meer zakelijk bellen, hebben vele mobiele telefoonaanbieders een zakelijk mobiel GSM abonnement speciaal voor ZZP-ers. Met dit zakelijk abonnement kunnen ze een beter zakelijk GSM aanbod doen wat meer rekening houdt met het zakelijke belgedrag van de ZZP-er. Daarnaast is er voor de vaste lijn ook meer keuze van zakelijke telefonie gekomen, omdat de kabelbedrijven nu ook zakelijke abonnementen voor de vaste lijn aanbieden. Vaak als onderdeel van een pakket van telefonie, internet en televisie.

Zakelijke telefoonkosten en de Belastingdienst

De kosten van de gesprekken die je als ZZP-er voert, het abonnement en de aanschaf van je toestel zijn aftrekbaar van de winst, op voorwaarde dat het zakelijke gesprekken zijn en de telefoon dus zakelijk gebruikt wordt. De abonnementskosten en gesprekken van een privételefoon zijn namelijk niet aftrekbaar. Je kunt bijhouden welke gesprekken/minuten je privé en zakelijk belt, maar dit is waarschijnlijk veel werk. Als je kunt aantonen dat ten minste 10% van de kosten zakelijk is, dan is er meestal geen probleem.

Om discussie met de Belastingdienst over zakelijke of privégesprekken te voorkomen, is het makkelijker om een zakelijk of ZZP abonnement af te sluiten. Zo hou je feitelijk alles zakelijk. Lees meer over meer belastingvoordelen en de voorwaarden hiervoor op de pagina ZZP Boekhouden .

Zakelijke telefonie abonnementen

Bij de zakelijke telefonie abonnementen wordt een onderscheid gemaakt tussen een zakelijk abonnement voor de vaste lijn thuis en een zakelijk abonnement voor een mobiele telefoon:

Zakelijk telefoon abonnement voor een vaste lijn

Naast KPN zijn ook kabelbedrijven vaste telefonie gaan aanbieden, waardoor de keuze bij een zakelijk vast belabonnement groter is geworden. Omdat een vaste lijn thuis goedkoper is als je het als onderdeel van een pakket sluit, is het nu meestal onderdeel van een pakket van telefonie, internet en televisie bij je thuis.

Zakelijke internet

Vergeet je internetverbinding uit je all-in pakket ook niet. Deze mag je ook aftrekken als je kunt aantonen dat je die zakelijk gebruikt. 

Een particulier all-in pakket kan ook, als je maar een factuur hebt waar de kosten en de btw van alle onderdelen apart op staan.

De volgende partijen bieden een abonnement aan voor de vaste lijn thuis als onderdeel van een pakket, speciaal voor zakelijk of als onderdeel van een particulier pakket:

Zakelijk mobiele telefoon abonnement voor een GSM of smartphone

Er zijn verschillende mobiele telefoonaanbieders. Bij de keuze hangt het van je eigen voorkeur af hoeveel belminuten je per maand nodig hebt, of je veel mobiel internet zal gebruiken, en of je er een nieuwe mobiele telefoon bij wilt.

De volgende partijen bieden een zakelijk abonnement aan voor de mobiele telefoon:

Mobiel telefoonnummer en vast telefoonnummer in één

Bij T-Mobile kan er binnen het zakelijk abonnement gekozen worden voor het combineren van een vast telefoonnummer met een mobiel telefoonnummer. Op deze manier heb je wel een vast nummer, wat professioneler oogt, maar ben je gewoon overal bereikbaar. Dit scheelt daarnaast in de kosten: je hoeft geen apart vast en mobiel abonnement meer naast elkaar te hebben.