ZZP Vakbond

Vakbond voor ZZP-ers

Heb je als ZZP-er behoefte aan een vakbond, dan zijn er enkele mogelijkheden. Zo hebben de 2 grootste vakbonden, FNV en CNV, ook een ZZP-bond. Een rol die de ZZP-vakbonden willen spelen is het lobbyen in politiek Den Haag om de positie van zzp-ers, freelancers en zelfstandigen te verbeteren. Daarnaast bieden ze diensten aan om je als ZZP-er te adviseren bij de bedrijfsvoering.

 

ZZP-ers bij CNV Zelfstandigen

CNV Zelfstandigen is de ZZP vakbond van het CNV. Zij richten zich op ondernemers in onder meer de ict, media, handel en de financiële- en zakelijke dienstverlening.

 

ZZP-ers bij het FNV

De FNV heeft verschillende vakbonden die georganiseerd zijn rondom verschillende beroepen. Binnen deze beroepen willen ze de ZZP-ers ook vertegenwoordigen. Daarom kan je ook als ZZP-er jezelf aansluiten bij de volgende vakbonden:

FNV Kiem: is de vakbond voor werknemers, freelancers, en kleine zelfstandigen in de creatieve industrie zoals kunsten, informatie-industrie, entertainment en de media. Hier gaat het om de sectoren: grafisch/prepublishing, uitgeverijen, audiovisueel, verpakkingen, podiumkunsten, beeldende kunsten, kunsteducatie, evenementen, entertainment, fotografie, animatie, theater, reclame, creatieve ICT, modeontwerp, grafisch ontwerp en gaming.

FNV Mooi: is de vakbond voor werknemers en ZZP-ers in de branches Kappers en Visagisten, Nagelstylisten en Pedicures, en Schoonheidsspecialisten en Wellness.

FNV Sport: is de vakbond voor werknemers en ZZP-ers in de sportbranche, zoals sportbonden, sportverenigingen, outdoor- en buitensport, fitness- en healthcentra.

NVJ: is de Nederlandse Vereniging van Journalisten voor journalisten, fotografen, programmamakers, redacteuren, bladenmakers, webmasters, en voorlichters die als freelancers, ZZP-er als werknemer werkzaam zijn.

Daarnaast heeft de FNV ook twee vakbonden die specifiek gericht zijn op ZZP-ers:

FNV Zelfstandigen: is de vakbond voor zelfstandigen zonder personeel in de sectoren diensten, groen, handel, ict, industrie, vervoer en zorg.

FNV Zelfstandigen in de Bouw/ Zbo: de vakbond voor ZZP-ers in de sectoren bouw, hout, en techniek.

 

ZZP-ers bij de PZO

De PZO is een afkorting van de Vereniging Platform Zelfstandige Ondernemers en is een onafhankelijke vereniging gericht op de belangenbehartiging van zelfstandige ondernemers. De vereniging is georganiseerd als koepelorganisatie voor branche- en beroepsorganisaties en netwerkorganisaties van ZZP-ers.