ZZP werkplek thuis en/of flexibele werkplekken
ZZP werkplek thuis in huis
Met zowel een koophuis als huurhuis kan je als ZZP-er misschien belastingvoordeel krijgen. De Belastingdienst geeft het voordeel niet graag, waardoor je wel aan een aantal voorwaarden moet voldoen. Door een recente uitspraak staat de deur wel wagenwijd open voor belastingvoordeel bij een huurhuis.
Heb je een koophuis en kan je als ZZP-er een groot gedeelte van de werkzaamheden voor je opdrachtgevers thuis doen, dan zou je een kantoor thuis kunnen inrichten. Dit kan fiscale voordelen opleveren, alleen stelt de Belastingdienst hier wel enkele voorwaarden aan. Zo moet de werkruimte of het kantoor een eigen ingang en sanitaire voorzieningen hebben, waardoor het vanuit de Belastingdienst als zelfstandig onderdeel van de woning gezien wordt. Daarnaast moet minimaal 30% procent van het inkomen in de werkruimte verdiend worden. De Belastingdienst controleert hier streng op en geeft zelf aan dat de kosten van de werkruimte meestal niet aftrekbaar zijn.
Om meer inzicht te geven in deze voorwaarden heeft de Belastingdienst de Rekenhulp Werkruimte in de woning ontwikkeld.
Huurhuis
Overigens hoef je als ZZP-er niet een koophuis te bezitten om voor de fiscale voordelen in aanmerking te komen. Als je een kantoor aan huis in een huurhuis inricht, kan je ook de rekenhulp gebruiken om te kijken of je als ZZP-er voor fiscaal voordeel in aanmerking komt.
In tegenstelling tot de Rekenhulp is er nu ook een uitspraak van de Hoge Raad geweest (augustus 2016) die aangeeft dat ZZP’ers de volledige huur van een huurwoning (en zonder de eis van een eigen opgang) als bedrijfslasten mogen opvoeren. Dit geldt ook voor de volledige kosten met betrekking tot stroom, gas, water en verzekeringspremies.
De betaalde huur mag in aftrek gebracht worden op de winst, maar er moet wel een correctie worden aangebracht ter grootte van het eigenwoningforfait voor ondernemerswoningen. In 2016 is dit forfait voor woningen tussen de € 75.000 en € 1.050.000 1,85% van de WOZ-waarde van de woning.
Een voorwaarde is wel dat de ZZP’er vanaf het begin van de intrek in het huurhuis de volledige kosten als bedrijfslasten heeft opgegeven en minimaal 10% van de woonruimte zakelijk gebruikt. Heb je dit als ZZP’er voor het huurhuis in eerdere jaren niet gedaan en is de belastingaanslag al definitief, dan mag je dit in de toekomst ook niet doen.
Flexibele ZZP werkplekken
Thuiswerken is tegenwoordig niet meer de enige optie, want steeds meer bedrijven bieden ZZP-ers flexibele werkplekken aan. Over het hele land zijn flexibele werkplekken beschikbaar waar je een aantal uur of de hele dag kan gaan werken. Een heel kantoor huren is niet meer nodig en dit zorgt er voor dat het voor de ZZP-er ook een betaalbare optie is geworden. Meestal verhuren bedrijven de flexibele werkplekken aan ZZP-ers voor een dagdeel of via een maandelijks abonnement.
ZZP werkplek en kantoor
Op veel locaties kan je dus andere ZZP-ers ontmoeten of geconcentreerd werken op je eigen laptop. Of vergaderen met klanten in een gereserveerde vergaderruimte. De locaties zitten meestal dicht bij het station, waardoor ze ook goed via het openbaar vervoer te bereiken zijn. Maar het gaat nog verder. Je kunt een flexplek bijvoorbeeld uitbreiden met een zakelijk adres en een telefoniste die in jouw naam de telefoon opneemt en de post sorteert. Op deze manier geeft een flexibele werkplek je als ZZP-er de uitstraling van een professioneel kantoor.